21 września 2015

Bigos drobiowy niskokaloryczny dzień 43 porcja 260 kal.

Bigos, to nasza potrawa narodowa, prawie każdy go lubi.Nie wyobrażamy sobie Świąt czy przyjęć bez  tłustego bigosu. Dlatego wymyśliłam wersję lekkostrawną, polecam.


 Składniki:

1 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 duża marchewka
400 gram piersi z kurczaka
500 gram kiełbasy drobiowej
4 łyżki oleju
kilka suszonych grzybków lub pieczarek
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
opcjonalnie kilka suszonych śliwek
2 liście laurowe
kminek

Opis:

Mięsko drobiowe i kiełbasę,drobno pokroić.Podsmażyć na oleju z pokrojoną cebulą i startą marchewką.
Dodać liście, przyprawy, grzybki i kminek..Kapustę kiszoną posiekać nożem, ja kapusty nie płuczę uwielbiam kwaskową.
Kapustę wrzucić do większego garnka, dodać przesmażone składniki, zalać wodą.Doprawić łyżeczką cukru, gotować aż wszystko będzie miękkie i woda wyparuje.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz