Bigos, to nasza potrawa narodowa, prawie każdy go lubi.Nie wyobrażamy sobie Świąt czy przyjęć bez tłustego bigosu. Dlatego wymyśliłam wersję lekkostrawną, polecam.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 duża marchewka
400 gram piersi z kurczaka
500 gram kiełbasy drobiowej
4 łyżki oleju
kilka suszonych grzybków lub pieczarek
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
opcjonalnie kilka suszonych śliwek
2 liście laurowe
kminek
Opis:
Mięsko drobiowe i kiełbasę,drobno pokroić.Podsmażyć na oleju z pokrojoną cebulą i startą marchewką.
Dodać liście, przyprawy, grzybki i kminek..Kapustę kiszoną posiekać nożem, ja kapusty nie płuczę uwielbiam kwaskową.
Kapustę wrzucić do większego garnka, dodać przesmażone składniki, zalać wodą.Doprawić łyżeczką cukru, gotować aż wszystko będzie miękkie i woda wyparuje.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz