Boczek faszerowany, wygląda bardzo kusząco i apetycznie.
Gdy go robię dla swoich gości, znika pierwszy z półmiska:)
Składniki:
2,5 kg chudego cienkiego boczku wieprzowego(bez skóry)
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 czubata łyżka ziół tradycyjnych do grilla
sól, pieprz
Nadzienie:
40 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 pęczek natki pietruszki(posiekana)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
3 łyżki wody
Dodatkowo:
1 czubata łyżka masła roślinnego
5 łyżek oliwy
Opis:
Boczek dokładnie umyć, jeżeli będzie grubszy delikatnie rozbić.Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz oraz resztę ziół, wszystko dokładnie wymieszać i natrzeć boczek, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Do mięsa mielonego dodać przyprawy, przeciśnięty ząbek czosnku, drobniutko pokrojoną cebulę, jajko i posiekaną natkę pietruszki, wyrobić masę jak na kotlety mielone.
Rozłożyć boczek i delikatnie ułożyć farsz, następnie zwinąć i dokładnie związać szpagatem.
Masło wymieszać z oliwą rozgrzać na patelni i obsmażyć roladę boczkową na złoty kolor z każdej strony.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody i pozostałym tłuszczem z patelni, piec pod przykryciem w 180 st C aż rolada będzie miękka(sprawdzamy długą wykałaczką do szaszłyków)
Od czasu do czasu przekręcamy roladę na drugą stronę.Jeżeli chcemy żeby mięso było chrupiące , zdejmujemy przykrycie i zapiekamy chwilkę na termoobiegu.
Doskonały boczek do kanapek, wyśmienicie smakuje z chrzanem lub ćwikłą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz