21 września 2015

Sernik na zimno mocno waniliowy



Składniki:

serki waniliowe 8 szt (200 gram każdy)
3 galaretki truskawkowe
żelatyna 5 łyżek płaskich
masło 10 dkg
1 podwójny cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1/2 kg truskawek

Opis:


Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać serki, dokładnie wymieszać.
Suchą żelatynę wsypać do garnuszka, zalać 3/4 szklanki wrzącej wody, zamieszać, odstawić na kilka minut, od czasu do czasu zamieszać.
Dokładnie rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę wlać do masy serowej, wymieszać , wlać do dużej tortownicy( moja ma 29 cm)
Wstawić do lodówki na kilka minut, aż zastygnie, ułożyć pokrojone truskawki, zalać trzema tężejącymi galaretkami, rozpuszczonymi w 900 ml wrzącej wody.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc, kroić maczając nóż w gorącej wodzie.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz