Knedle, to kolejne moje ulubione danie,.
Puszyste lekkie serowo , ziemniaczane ciasto, nadziane truskawkami lub śliwkami, polane musem.
Poezja smaku,polecam.
Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg truskawek
sól
Mus truskawkowy:
1/2 kg truskawek
2-3 czubate łyżki cukru pudru (lub wg uznania) wszystko miksujemy.
Opis:
Ser zmielić razem z wystudzonymi ugotowanymi ziemniakami, dodać mąkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt luźne, można dosypać jeszcze 1/2 szklanki mąki, ale raczej nie więcej, konsystencja w dużej mierze zależy od wilgotności sera). Rwać po kawałku ciasta, lekko rozpłaszczać, wkładać po jednej truskawce, formować knedle (wielkość wg uznania). Zagotować wodę, lekko osolić, wkładać knedle i gotować na małym ogniu około 4-5 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, polać musem truskawkowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz