Polecam to danie w wersji pikantnej. Warunkiem wyśmienitego smaku jest pokrojenie składników, w cienkie paseczki.
Składniki:
1,40 kg wieprzowiny (od szynki)
4 duże cebule
1 duża marchewka
60 dag pieczarek
200 g śmietany 18%
0,5 l bulionu
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
papryka ostra lub słodka
1 łyżeczka roztartego majeranku
1 łyżka masła
Opis:
Mięso, marchewkę i pieczarki pokroić w paseczki, dodać posiekaną cebulę. Obsmażyć na łyżce masła.
Przełożyć do rondla, podlać bulionem i dusić na bardzo małym ogniu około 25 min.
Dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, dusić jeszcze około 7 min.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, żeby nie było grudek, dodać śmietanę i dokładnie połączyć. Przelać do mięsa i gotować na małym ogniu ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Podawać z pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz