Apetyczne, chrupiące placuszki, z cukinii.
Z szynką i kleksem, jogurtu greckiego.
Składniki:
2 młode cukinie (ok. 500 g)
1 cebula
1 duże jajko lub 2 małe
5 plasterków szynki babuni
4 czubate łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
jogurt grecki
Opis:
Cukinie umyć i wytrzeć, ściąć końce. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach razem ze skórką. Jeśli cukinia puści zbyt dużo soku, odcisnąć. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać.
Szynkę i cebule drobno pokroić, chwilę podsmażać na łyżce oleju. Przestudzić, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (kładziemy 2 łyżki ciasta na jeden placuszek).
Gotowe placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z jogurtem lub słonym twarożkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz