9 października 2015

Babeczki z nadzieniem budyniowym

Przepyszne kruchutkie babeczki z budyniem.
Doskonałe do kawy lub herbaty.


Składniki:

1,5-2 szklanki mąki tortowej (250 ml)
1/2 kostki margaryny (125 gram)
1 łyżka cukru waniliowego
3 żółtka
szczypta soli
2 łyżki cukru (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1,5 budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym (budyń 40 gramowy)
cukier puder wymieszany z wanilią do posypania
masło do wysmarowania foremek

Opis:

Mąkę posiekać z chłodnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zagnieść szybko ciasto (jeżeli ciasto będzie luźne, możemy dosypać jeszcze 1/2 szklanki mąki), przełożyć do woreczka foliowego. Schłodzić w lodówce. Stolnicę podsypać cieniutko mąką.
Rozwałkować z połowy ciasta, cienki placek, wycinać foremką do babeczek kółeczka. Foremki wysmarować lekko rozpuszczonym masłem (używając pędzelka). Wykładać cienko foremki, urywając po kawałku ciasta. Ugotować budyń, i przestudzonym nadziewać szprycą do tortu, babeczki. Przykryć kółeczkami z ciasta, dobrze dociskając brzegi. Piec w 180 st C około 20 min, aż babeczki upieką się na złoty kolor. Chłodne babeczki, posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz