Pomidory zawierają dużo potasu, magnezu i witamin.
Zupa pomidorowa z ryżem, to moja kolejna ulubiona potrawa.Tym razem ugotowałam ją na ostro.
Jest rozgrzewająca, polecam ją na jesienne chłodne dni.
Składniki:
1 porcja rosołowa(mały korpus z kurczaka lub 2 skrzydełka)
włoszczyzna(seler,por,marchewka,pietruszka)
1 litr soku pomidorowego tabasco 100%
ostra lub słodka papryka do smaku
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
3/4 szklanki śmietany 18% (poj szklanki 250 ml)
ryż lub makaron
posiekana natka pietruszki
Opis:
Ugotować wywar mięsno - warzywny, z porcji rosołowej.
Przecedzić, dodać sok pomidorowy tabasco.
Wszystko chwilę zagotować, dodać posiekaną natkę z pietruszki.
Zaprawić śmietaną, wtedy zupa będzie łagodniejsza.
Posypać papryką, podawać z ryżem lub z kluskami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz