17 października 2015

Klopsy w sosie pieczarkowym

Delikatne i bardzo smaczne klopsy w sosie pieczarkowym.
Mnie najlepiej, smakują z kopytkami.


Składniki:

600 gram łopatki wieprzowej
1 cebula
2 małe jajka
4 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki wody
sól
pieprz
6 pieczarek
mąka do panierki
olej do smażenia
Sos:
10 pieczarek
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
kilka łyżek zimnej wody
600 ml bulionu warzywnego
przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól, pieprz, majeranek.

Opis:

Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skręcić przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami.
Dodać, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, wyrobić masę.
Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor,  na obie strony.
Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z cebulą na maśle, pieczarki. Gotować 10 min na małym ogniu pod przykryciem.(cebulę i pieczarki, drobno pokroić)
Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować około 15 min, na małym ogniu.
Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.
.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz