11 października 2015

Pierogi z serem i jabłkami

Pierogi, lubi chyba każdy, ja zrobiłam z serem i jabłkami.
Polane śmietaną i posypane cynamonem, smakują rewelacyjnie.



Składniki:

1/2 mąki
1 jajko
sól
gorąca woda
1 łyżka oleju

farsz:

1/2 kg sera białego
3 czubate łyżki jabłek prażonych
1 łyżka mąki  ziemniaczanej
2 łyżki cukru

Sos do polania:

200 gram śmietana 18% 200 gram
cukier do smaku
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać placki szklanką lub robić wałeczki jak na kopytka, kroić na kawałki i wałkować placuszki, lub wycinać większe kwadraty i zlepiać na ukos, podobnie jak uszka.
Ser zmielić, dodać cukier, jabłka prażone, mąkę ziemniaczaną, wyrobić farsz. Nadziewać pierogi, zlepiać, gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, z dodatkiem 1 łyżki oleju, 2 minuty od wypłynięcia.
Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią, dodać cynamon,roztrzepać łyżeczką, polać pierogi.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz