Pierogi, lubi chyba każdy, ja zrobiłam z serem i jabłkami.
Polane śmietaną i posypane cynamonem, smakują rewelacyjnie.
Składniki:
1 jajko
sól
gorąca woda
1 łyżka oleju
farsz:
1/2 kg sera białego
3 czubate łyżki jabłek prażonych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Sos do polania:
200 gram śmietana 18% 200 gram
cukier do smaku
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać placki szklanką lub robić wałeczki jak na kopytka, kroić na kawałki i wałkować placuszki, lub wycinać większe kwadraty i zlepiać na ukos, podobnie jak uszka.
Ser zmielić, dodać cukier, jabłka prażone, mąkę ziemniaczaną, wyrobić farsz. Nadziewać pierogi, zlepiać, gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, z dodatkiem 1 łyżki oleju, 2 minuty od wypłynięcia.
Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią, dodać cynamon,roztrzepać łyżeczką, polać pierogi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz