23 października 2015

Fasola piękny Jaś inaczej

Smaczna fasolka Jaś, z boczkiem i śliwkami.
Polecam wypróbować ten przepis.


Składniki:

40 dkg suchej fasoli piękny Jaś
1/2 litra soku z marchewki (np. z kartonu)
20 dag wędzonego boczku parzonego
1 mała cebula
5 małych pieczarek
7 śliwek suszonych kalifornijskich
1 łyżka oleju
posiekana natka z pietruszki
sól, pieprz

Opis:

Fasolę umyć, zalać wodą i odstawić na całą noc, żeby napęczniała. Na drugi dzień fasolę ugotować w tej samej wodzie lub wodę wylać i zalać świeżą. Gotować 25 min na małym ogniu. Po tym czasie, dodać sok z marchewki i gotować jeszcze około 15 min. Cebulę, boczek wędzony, pieczarki i śliwki drobniutko pokroić. Boczek podsmażyć z cebulą, dodać śliwki i pieczarki. Wszystko smażyć na bardzo małym ogniu, 10 min, na dużej patelni.
Na koniec dodać odcedzoną fasolę i podsmażać na małym ogniu, delikatnie mieszając około 2 min. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz