15 października 2015

Udka drobiowe w panierce

Smakowite udka drobiowe, w chrupiącej aromatycznej panierce.
Najlepiej smakują z ziemniakami lub ryżem.


Składniki:

5 udek z kurczaka
Masło klarowane

Panierka:
3 suche kajzerki(zetrzeć na grubszej tarce)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Wszystkie składnika dobrze wymieszać.

Opis:

Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, odstawić na 1 godz w chłodne miejsce.
Po tym czasie zrobić panierkę, wszystko wysypać na papier.
Każde udko,panierować dokładnie w panierce, obsmażyć chwilę na złoty kolor na patelni na maśle klarowanym.
Układać udka na dużej patelni,podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości około 25-40 min.
Możemy ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piecyku.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz