15 października 2015

Sałatka z brokułem i jajkiem

Brokuły, to bardzo wartościowe warzywa.
Obniżają poziom cukru we krwi, chronią przed nowotworami i poprawiają wzrok.
Dlatego gdy mamy tylko okazję, powinniśmy jeść tych warzyw, jak najwięcej.
Zapraszam na sałatkę z  brokułem i jajkiem.




Składniki:


2 brokuły 
4 jajka
2 czubate łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 słodkie jabłko 
pieprz
sól
1 ząbek czosnku

Opis:


Brokuły podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, al dente. Blanszować na zimną wodą, odsączyć na sitku.
Dodać ugotowane i pokrojone jajka na twardo, pokrojone jabłko, posolić, posypać pieprzem. Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Polać sosem, odstawić na kilka minut do lodówki, żeby sałatka się schłodziła.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz