25 października 2015

Kluseczki śmietankowe

Delikatne, puszyste, kluseczki śmietankowe.
Polane masełkiem i przesmażoną bułką tartą i posypane cukrem.


Składniki:

 1 gęsta kwaśna śmietana 200g
 2 jajka
 1/2 cukru waniliowego(jak ktoś lubi)
 8 czubatych łyżek mąki
1 łyżka masła
 łyżka czubata bułeczki tartej
 sól
 cukier do posypania

Opis:

Zagotować wodę,lekko posolić.
Śmietanę wyłożyć do miseczki, dodać jajka,cukier waniliowy i mąkę..
Wszystko razem, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Na gotującą wodę, kładziemy kluski łyżką, wielkość wg uznania.
(najpierw jedną kluseczkę, jak się nie rozleci, to ciasto jest akurat, inaczej dokładamy jeszcze jedną łyżkę mąki).
Gotujemy około 2 minut, na małym ogniu, od wypłynięcia.
Masło przesmażyć z bułką tartą, polać kluseczki i posypać odrobiną cukru.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz