15 października 2015

Spaghetti bolognese

Bolognese, smakowity sos pomidorowy, pochodzący z Włoch.
Sporządza się go z warzyw, pomidorów, oliwy i różnych rodzajów mięsa  i wędlin.
Podaje się go ze spaghetti lub innymi makaronami,wyśmienicie smakuje też  z ryżem.


Składniki:


500 g makaronu spaghetti
ok. 500 g mięsa mielonego, wieprzowo - wołowego
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka cukru
1 cebula
1 puszka pomidorów bez skórki (400 gram)
2 łyżki gęstego 30% koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
bazylia, oregano, rozmaryn
ser parmezan

Opis:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na patelni na oliwie z oliwek, dodać posiekany drobniutko czosnek, krótko podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, chwilę dusić, zmiksować gorący sos blenderem. Do sosu dodać koncentrat, wino, przyprawy, cukier, sól, podsmażone mięso rozdrobnione widelcem.
Wszystko jeszcze chwilę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos będzie jednolity. Można makaron włożyć do sosu i wymieszać lub polać sosem.
Na końcu posypać startym parmezanem.

Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz