16 października 2015

Rogaliki francuskie z farszem

Rogaliki francuskie z farszem.
Doskonałe jako przekąska, najlepiej smakują,
z czystym czerwonym barszczem.



Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
1/2 kg pieczarek
1 pęczek szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
1 łyżka masła 
1 jajko do posmarowania rogalików

Opis:

Ciasto francuskie rozwijamy, przykładamy salaterkę i wycinamy radełkiem do ciastek koło. Następnie kroimy na osiem trójkątów, na każdą szerszą część,  kładziemy po trochu farszu i zwijamy rogaliki.
Smarujemy każdy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 st C około 15 min, aż ładnie się zrumienią.

Wykonanie farszu:

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Podsmażamy 10 min na maśle, aż wyparuje cała woda i pieczarki będą suche. Ugotowane jajka na twardo, rozgniatamy widelcem i dodajemy do pieczarek, następnie dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz