11 października 2015

Ciasto śnieżna szarlotka

Szarlotka, ulubione ciasto wielu osób.
Zapraszam do sklepu po jabłka i pieczemy:)



Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
3/4 masła roślinnego (w 250 gramowym pudełeczku)
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek(białka zostawiamy do bezy)
1 łyżka płaska kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
zapach śmietankowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 słoiki litrowe prażonych jabłek
1 łyżka cynamonu
Beza:
6 białek
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania.

Opis:

Z podanych składników zagnieść ciasto, 1/4 ciasta odciąć nożem,włożyć do foliowej torebki i włożyć do zamrażarki, na 30 min. Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm, wysmarować lekko masłem ,wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem.
Wyłożyć jabłka do salaterki wymieszać z cynamonem,wyłożyć na ciasto.
Ubić pianę z odrobiną soli ,dodać puder, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną,delikatnie wymieszać,wylać na jabłka.
Zamrożone ciasto utrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać delikatnie pianę. Piec w 180 st C około 50 min.
Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz