29 października 2015

Tradycyjne śledzie z sokiem ananasowym

Bardzo apetyczne śledzie, z dodatkiem soku ananasowego.
Śledziki smakują wybornie, polecam.


Składniki:

6 płatów śledziowych matias
4 średnie cebule
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 soku ananasowego (najlepiej z puszki - ok. 50 ml)
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny

Dekoracja:
ogórek, pomidor, jarmuż lub natka pietruszki

Opis:

Płaty śledziowe wymoczyć 2 godziny, zmieniając 2 razy wodę, dokładnie odsączyć.
Pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku, cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem na sitku. Wystudzić (jeżeli chcemy, aby cebula nadała ostrzejszy smak potrawie, nie parzymy jej). Cebulę lekko posolić, ułożyć na śledzie, zalać olejem wymieszanym z sokiem ananasowym i sokiem z cytryny. Posypać pieprzem na talerzyku.
Udekorować wg własnego pomysłu, wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz