Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch,
Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów.
Kasza jęczmienna, zawiera dla organizmu, cenne minerały i błonnik.
Możemy ją jeść, gotowaną na sypko, ja zrobiłam dla odmiany, kotleciki.
Podałam je z bitkami w sosie, polecam.
Składniki:
3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 duże jajko
1 średnia cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
Opis:
Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki, cebulę drobno posiekać.
Podsmażyć na oleju i dodać do kaszy.
Wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól i pieprz.
Dokładnie wyrobić masę.
Maczając ręce w wodzie formować kotlety.
Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju, na złoty kolor.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz