21 października 2015

Żeberka na pieczarkowej pierzynce

Smaczne wieprzowe żeberka z pieczarkami.
Doskonałe do kaszy gryczanej, jęczmiennej i ziemniaków.



Składniki:

1,20 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
80 dkg pieczarek
1 marchewka
sól
pieprz ziołowy
1 czubata łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
1,5 łyżeczki ulubionej przyprawy typu warzywko lub kucharek
2 łyżki masła 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Opis:

Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić, lekko posolić, odstawić na 30 min do lodówki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na głębokiej patelni.
Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kosteczkę marchewkę.
Posypać przyprawą, dusić pod przykryciem aż pieczarki puszczą wodę, pomieszać i posypać pieprzem, majerankiem, dodać listek laurowy.
Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć żeberka na złoty kolor i ułożyć na pieczarkach.
Dusić do miękkości żeberek koniecznie pod przykryciem i na małym ogniu.
Gdy żeberka są już miękkie, wyjąć na talerz.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w pół szklanki zimnej wody, wlać do pieczarek i ciągle mieszając zagęścić sos.
Żeberka ułożyć na pieczarki(jak lubimy możemy wymieszać z pieczarkami)

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz