Przepyszne pierogi mojej babci, z mięsem i kiszoną kapustą.
Cieniutkie ciasto, pierogi po ugotowaniu, podsmażam na patelni na chrupiąco, takie są najlepsze.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
1 jajko +1 żółtko
2 łyżki oleju
szczypta soli
gorąca woda
Farsz:
2 kg kiszonej kapusty
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg surowego boczku
1 cebula
1 jajko
olej
sól
pieprz ziołowy lub prawdziwy
włoszczyzna bez kapusty
Opis:
Mięso umyć, zalać wodą, wody ma być tyle żeby mięso było przykryte.
Dodać włoszczyznę i sól, gotować do miękkości.
Wyjąć mięso, do wody po mięsie włożyć kapustę i gotować około 40 min.
Wylać na sitko żeby obciekła,wycisnąć w ręku,posiekać na desce dużym nożem.Mięso skręcić przez maszynkę, dodać przesmażoną w kosteczkę cebulę, sól, pieprz I jajko, wyrobić farsz.
Z podanych składników, zagnieść ciasto, rozwałkować. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. pierożki, dokładnie dociskać palcami.
Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, z dodatkiem 2 łyżek oleju, około 4 min od wypłynięcia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz