16 października 2015

Pierogi mojej babci z mięsem i kapustą

Przepyszne pierogi mojej babci, z mięsem i kiszoną kapustą.
Cieniutkie ciasto, pierogi po ugotowaniu, podsmażam na patelni na chrupiąco, takie są najlepsze.


Składniki:

Ciasto:

 1 kg mąki
 1 jajko +1 żółtko
 2 łyżki oleju
 szczypta soli
 gorąca woda

Farsz:
 2 kg kiszonej kapusty
 1 kg łopatki wieprzowej
 1 kg surowego boczku
 1 cebula
 1 jajko
 olej 
 sól
 pieprz ziołowy lub prawdziwy
 włoszczyzna bez kapusty

Opis:

Mięso umyć, zalać wodą, wody ma być tyle żeby mięso było przykryte.
Dodać włoszczyznę i sól, gotować do miękkości.
Wyjąć mięso, do wody po mięsie włożyć kapustę i gotować około 40 min.
Wylać na sitko żeby obciekła,wycisnąć w ręku,posiekać na desce dużym nożem.Mięso skręcić przez maszynkę, dodać przesmażoną w kosteczkę cebulę, sól, pieprz I  jajko, wyrobić farsz.
Z podanych składników, zagnieść ciasto, rozwałkować. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. pierożki, dokładnie dociskać palcami.
Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, z dodatkiem 2 łyżek oleju, około 4 min od wypłynięcia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz