20 października 2015

Zupa jarzynowa

Smaczna zupa jarzynowa, z zielonym groszkiem i 
innymi warzywami, zabielona śmietaną.


Składniki:

40 dag chudych żeberek wieprzowych(jak ktoś lubi może być udko z kurczaka
1 duża marchewka
6-7 ziemniaków lub wg uznania
kawałek pietruszki
kawałek selera
1/2 pora
kila różyczek kalafiora
kawałek kapusty
20 dkg fasolki szparagowej
2 kawałki maggi lub 2 gałązki naci z selera
1 szklanka groszku zielonego(może być mrożony lub z puszki)
1 kwaśna śmietana 18% do zup 200 gram
listek laurowy
sól
pieprz
2,5-3 litry wody

szklanka= 250 ml

Żeberka umyć, zalać wodą, dodać listek laurowy i ugotować.
Ugotowane żeberka, obrać od kości, pokroić w kawałki.
Do gotującego wywaru, dodać wszystkie warzywa,(selera dałam w kawałku bo miałam mrożonego) ziemniaki ,pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę startą na tarce, kalafior w różyczkach.Pokrojoną kapustę,fasolkę szparagową, pora, część koperku zostawiamy na koniec.(jeżeli mamy groszek z puszki, dodajemy pod koniec gotowania)
Gdy warzywa są miękkie, wrzucić obrane mięsko i jeszcze chwilkę pogotować.
Śmietanę roztrzepać w garnuszku, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać, wszystko wlać do zupy. Na koniec, wsypać resztę koperku i wymieszać.

Smacznego.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz