14 października 2015

Zupa cebulowa

Tania, prosta zupa cebulowa, polecam ten przepis.
Zupa jest naprawdę bardzo smaczna.


Składniki:

7 cebul (najlepiej cukrowych)
1,5 litra bulionu warzywnego
sól, biały pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka startego twardego żółtego sera
1 łyżka oliwy z oliwek
posiekana natka z pietruszki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
kilka kromek bułki na grzanki

1 szklanka = 250 ml

Opis:

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na łyżce oliwy Dodać do bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu około 30 min. Wrzucić drobno starty ser, zmiksować blenderem i zaprawić śmietanką. Zupę doprawić solą i białym pieprzem. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz