14 października 2015

Karkówka w sosie z pieczarkami

Karkówka w sosie, doskonałe, bardzo proste danie obiadowe.
Najlepiej smakuje z ziemniakami, kopytkami lub  kaszą gryczaną.
Dopełnieniem, będzie nasza ulubiona surówka.


Składniki:

1 kg schabu karkowego chudego
2 cebule
4 pieczarki lub inne grzyby(u nas oprócz pieczarek, mama dodała pokrojone kurki.)
przyprawa do żeberek
sól
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz
majeranek
ostra papryka
sól czosnkowa
mąka do panierki
tłuszcz do smażenia

Opis:

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry, posypać przyprawą do żeberek,obtoczyć każdy plaster w mące.
Obsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, przełożyć do rondla, cebulę i pieczarki pokroić,  zeszklić na tym samym tłuszczu. Wlać 3 szklanki wody, wymieszać i wlać do rondla z mięsem.
Dodać resztę przypraw, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie,(ale nie może się rozpadać)
Po uduszeniu, sosik powinien mieć ładny kolor i być zawiesisty.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz