26 października 2015

Cytrynowy sernik na zimno

Delikatny, puszysty serniczek na zimno.
o smaku cytrynowym, polecam.


Składniki:

1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
250 ml śmietanki kremówki 30%
1,5 szklanki cukru pudru( jeżeli lubimy słodszy ,dajemy 2 szklanki, lub więcej)
1 duża cytryna
5 kropli zapachu cytrynowego
1/2 kostki masła 125 gram
12 łyżeczek czubatych żelatyny
1 galaretka cytrynowa
koktajl owocowy 1 puszka 850 gram
kilka czerwonych winogron
szklanka=250 ml

Opis:


Masło utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę. Powoli dodawać zmielony ser, dokładnie wymieszać. Cytrynę wyszorować w gorącej wodzie, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikem, obetrzeć skórkę na drobnej tarce. Dodać do masy serowej, razem z sokiem z wyciśniętej cytryny i kilkoma kroplami zapachu cytrynowego. Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać schłodzoną żelatynę, rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzącej wody, lekko wymieszać. Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm, wyłożyć folią aluminiową(może być tortownica) wylać masę serową, wierzch ładnie wyrównać. Wstawić na parę minut do lodówki żeby zastygł. Owoce otworzyć, odsączyć dokładnie na sitku, ułożyć na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną w 480 ml wrzącej wody(galaretka musi lekko gęstnieć, nalewamy delikatnie łyżką ) Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz