Szczupak bardzo chuda ryba słodkowodna.
Zawiera białko, doskonały dla osób, będących na diecie
Polecam smażony i zalany galaretą.
Składniki:
80 dkg szczupaka
mąka do panierki
olej do smażenia
sól
galareta:
żelatyna na 1 litr płynu
włoszczyzna bez kapusty
cukier do smaku
sok z cytryny
sól
pieprz
dodatkowo:
kawałek ugotowanej marchewki
jajko na twardo
natka od pietruszki
Opis:
Szczupaka umyć, po porcjować, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, każdy kawałek panierować w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, wystudzić. Usmażonego szczupaka ułożyć na półmisku, udekorować, zalać tężejącą galaretą.
Wykonanie galarety:
Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
Do gotującej wody dodać włoszczyznę listek laurowy i gotować do miękkości warzyw. Przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier, sok z cytryny i żelatynę, podgrzewając rozpuścić,doprawić wg własnego smaku. Odstawić, aż lekko się zetnie.
Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz