22 października 2015

Jajka faszerowane pieczarkami

Uwielbiam takie jajka.
Robię je na Święta i różne Specjalne okazje..
Zawsze zostaje pusty półmisek.
Najlepiej zrobić jajeczka, kilka godzin wcześniej, wstawić do lodówki, żeby się przegryzły.
Przed wstawieniem do lodówki, nakryć półmisek z jajkami, szczelnie folią aluminiową, polecam.


***

Składniki:

8 jajek na twardo (lub ilość dowolna)
12 dużych pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka majonezu do farszu
2 pęczki drobnego szczypiorku
mały słoiczek majonezu
1 czubata łyżeczka masła 

Opis:

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, obrać, ostudzić. Z każdej strony ściąć leciutko (żeby jajka mogły stać na półmisku), przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Pieczarki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, zetrzeć na tarce jarzynowej na drobniejszych oczkach. Dodać łyżeczkę masła i dusić około 10 min aż wyparuje woda.
Pieczarki wystudzić, dodać rozgniecione żółtka, pęczek posiekanego szczypiorku, pieprz, sól, łyżkę majonezu, wyrobić farsz. Nadziewać jajka farszem, dosyć wysoko.
Polać majonezem i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz