17 października 2015

Medaliony drobiowe z winogronami i papryką

Medaliony z drobiu, z winogronami i papryką.
To lekkostrawna i bardzo smaczna potrawa, podawać z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem.



Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1,5 szt papryki( dałam 3 kolory)
1 mała cebula cukrowa
1 szklanka pokrojonych na cząstki i wypestkowanych czerwonych winogron (mogą być zielone)
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki wody
sól
biały pieprz
1 łyżka masła klarowanego
mąka do panierki
szklanka=250 ml

Opis:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić tak, żeby wyszło 8 medalionów. Najlepiej do tego nadają się kuchenne nożyce, obcinamy na okrągło każdy kawałek mięsa. Wychodzą nam wtedy zgrabne medaliony. Każdy medalion, posiekać z jednej strony, delikatnie dużym nożem. Panierować w mące, usmażyć na złoty kolor, na klarowanym maśle. Gotowe wyjąć na talerzyk i dopiero wtedy posolić. Na tłuszcz po medalionach, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną paprykę, chwilę smażyć, pod koniec dodać wypestkowane czerwone winogrono. Smażyć jeszcze wszystko około 6 min, następnie dodać wodę i wino. Doprawić solą i białym pieprzem, mieszając aż sos się trochę zagęści. Gotowe medaliony włożyć do sosu, podgrzewać wszystko razem jeszcze 2 min , na bardzo małym ogniu. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz