21 października 2015

Deser kawowo - orzechowy

Szybki i bardzo smaczny deserek, bez pieczenia.
Z orzechami i kawą, zalany galaretką.


Składniki:

1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego 
2 łyżki cukru 
1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
1,5 szklanki wody gotowanej 
5 łyżeczek żelatyny 
1/2 szklanki orzechów mielonych 
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka ananasa  w krążkach
1 opakowanie biszkoptów


Biszkopty rozkruszyć, wymieszać z rozpuszczoną Kasią, wyłożyć do szklanego naczynia lub tortownicy.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach przegotowanej zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, dodać kawę i cukier, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.
Zimne skondensowane mleko, wylać do wysokiego naczynia, ubijać chwilę mikserem, widełkami do piany, następnie wlać zimny napar kawowy, dalej ubijać aż zacznie gęstnieć, pod koniec dodać zmielone orzechy.
Wylać masę na biszkopty, wstawić do lodówki aż zastygnie.
Ananasa odsączyć na sitku, pokroić ułożyć na zastygniętej masie.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić. Tężejącą galaretkę, wylać na deser, wstawić do lodówki na 2 godz.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz