17 października 2015

Piegowaty torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy z makiem i budyniem, bardzo smaczny.


Składniki:

Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki suchego maku
1 cukier waniliowy
1/2 zapachu cytrynowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa jabłkowa:
2 kg jabłek(dałam lekko słodkie)
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody do żelatyny
3 łyżki wody do podlania jabłek
masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
wierzch:
posypka z gorzkiej czekolady
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

Opis:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać.
Na końcu dodać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zapach i suchy mak, delikatnie wymieszać.Tortownicę 29 cm posmarować lekko masłem, oprószyć mąką, upiec biszkopt,w temperaturze 180 st C, około 50 min.
Upieczony biszkopt, przekroić na pół, przełożyć masą jabłkową. Przykryć drugą połową ciasta, na to wylać 2 ugotowane budynie, w 1/2 litra mleka.
Wstawić ciasto do lodówki na 30 min, po tym czasie, posypać posypką z gorzkiej czekolady lub wg uznania. Zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wrzącej wody, wstawić na 2 godziny do lodówki.

wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać, przekroić na cztery i wykroić gniazda nasienne, wrzucić do garnka. Podlać 3 łyżkami wody, ,rozgotować około 10 min(jabłka są młode, szybko się rozgotują) pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę podgotować.
Do gorących jabłek, dodać namoczoną żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody i galaretkę, wszystko dokładnie wymieszać, przestudzić i wylać na ciasto.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz