Naleśniki z nadzieniem szpinakowo - jajecznym.
Polane sosem czosnkowym, doskonałe na drugie danie obiadowe.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
4 jajka
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
olej do smażenia
(jeżeli ciasto będzie za gęste, dolewamy trochę wody, do zbyt rzadkiego dosypujemy mąki)
Farsz szpinakowy:
1 opakowanie szpinaku mrożonego 450 gram
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżka mąki
1/4 szklanki mleka
4 jajka ugotowane na twardo
Sos czosnkowy:
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól
mielona papryka ostra lub słodka
*1 szklanka = 250 ml
Opis:
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe (wszystkie składniki dodać do garnka, wyrobić mikserem widełkami do piany) i usmażyć naleśniki.
Szpinak odmrozić, włożyć do rondelka, dodać olej, sól i pieprz. Chwilę podsmażyć, aż wyparuje woda. Mąkę wymieszać z mlekiem, uważać żeby nie było grudek, wlać do szpinaku, mieszać, aż zgęstnieje. Ugotowane jajka na twardo pokroić, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać i nakładać na naleśniki. Delikatnie zwijać w rulony, polać sosem czosnkowym i posypać mieloną papryką.
Wykonanie sosu czosnkowego:
Jogurt dokładnie wymieszać, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz