14 października 2015

Zawijańce z jajkiem i grzybami

Zawijańce drobiowe, najlepiej smakują z sosem chrzanowym.
Mięso z kurczaka, możemy zamienić na filet z indyka.


Składniki:

1 podwójna duża pierś z kurczaka (ok. 500g)
10 średnich kapeluszy suszonych grzybów
2 jajka na twardo
natka z pietruszki
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 jajka
bułka do panierki
olej do smażenia

Opis:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 6 kotletów, delikatnie rozbić.
Posolić i posypać pieprzem.
Kapelusze grzybów zalać wodą i ugotować, odsączyć i pokroić w paseczki.
Na rozbite mięso ułożyć pokrojone grzyby, po kawałku jajka na twardo i po trochu posiekanej natki pietruszki. Delikatnie posolić i posypać ziołami prowansalskimi.
Szczelnie zwinąć. Jeśli roladki będą się rozwijać, związać nitką lub użyć do spięcia wykałaczek.
Panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (na średnim ogniu) przekręcając co jakiś czas, żeby się dopiekły.
Z gotowych zawijańców usunąć nić lub wykałaczki, pokroić w plastry, podawać z sosem chrzanowym.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz