Wątróbka wieprzowa zawiera prawie dwa razy więcej żelaza, niż inne wątróbki.
Jest też bogatym źródłem witaminy D, dlatego powinno się, od czasu do czasu, jeść wątróbkę wieprzową.
Składniki:
wątróbka wieprzowa 1 kg
mąka
jabłka szara reneta 2 szt
cebula 4 szt
sól
pieprz
majeranek
ostra papryka w proszku
olej do smażenia
woda 1/2 szklanki
szklanka= 250 ml
Opis:
Wątróbkę wymoczyć, zdjąć błonę, osączyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikem i pokroić w kawałki. Leciutko rozbić. Panierować w mące i smażyć na oleju z obu stron. Przełożyć do rondla. Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, dodać obrane i pokrojone w cząstki jabłka bez gniazd nasiennych. Chwilę jeszcze dusić z cebulą i przełożyć do wątróbki. Dodać pieprz, majeranek, paprykę i 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 10 min.
Wątróbkę solimy dopiero na talerzu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz