25 października 2015

Kluski z kaszy manny z koperkiem do rosołu

Smaczne kluseczki z koperkiem z kaszy manny,do rosołu.
Wspaniale też smakują, z zupą pomidorową, polecam.


Składniki:

1 szklanka kaszy manny
2 jajka
2 łyżki płaskie masła
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
odrobinka soli
3 płaskie łyżki posiekanego koperku( lub jak kto woli natka)

Opis:

Rozbić jajka, dodać masło(musi być miękkie) dobrze rozetrzeć.
Mieszając, wsypać kaszę manny, wlać śmietanę, wsypać koperek i leciutko posolić(nie przesolić bo będziemy solić wodę)delikatnie wymieszać.
Odstawić na kilka minut, żeby kaszka spęczniała.
Na gotującą lekko osoloną wodę, kładziemy kluseczki (wielkość wg uznania)łyżkę, maczając w gotującej wodzie, gotować 5-7 min od wypłynięcia, na malutkim ogniu.
Można kłaść bezpośrednio, na gotujący rosół lub zupę pomidorową.
Lecz wtedy, rosół nie będzie taki klarowny.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz