Galaretka wieprzowa, inaczej zimne nóżki, to moja kolejna ulubiona potrawa.
Mistrzem w jej gotowaniu, jest mój tata, polecam.
Składniki:
4 krótkie nóżki wieprzowe
2 małe kolanka wieprzowe
domowa wegeta
1 por
1/2 małego selera
1 pietruszka
1 marchewka
listek laurowy+3 ziarnka ziela angielskiego+5 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku+majeranek
natka od pietruszki
pieprz czarny mielony lub ziołowy
majeranek
1 czubata łyżeczka żelatyny,tylko wtedy gdy nóżki są mało kleiste.
Opis:
Mięso wymoczyć,umyć,zalać wodą około 2 litry i zagotować.Zebrać pianę,dodać włoszczyznę i przyprawy (bez natki, czosnku i majeranku).
Gotować na malutkim ogniu, jak rosół aż mięso się całkowicie rozpadnie pod przykryciem.Przestudzić,zebrać cały tłuszcz z wierzchu i przecedzić przez sitko.
Mięso obrać,drobniutko pokroić i wrzucić do przecedzonego wywaru,razem z pokrojoną marchewką.
Doprawić pieprzem,majerankiem i pogotować około 10 min bez przykrycia.Na końcu dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę.
Nalewać w miseczki i chłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Podawać skropione cytryną lub octem winnym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz