11 października 2015

Galaretka wieprzowa Taty

Galaretka wieprzowa, inaczej zimne nóżki, to moja kolejna ulubiona potrawa.
Mistrzem w jej gotowaniu, jest mój tata, polecam.


Składniki:

 4 krótkie nóżki wieprzowe
 2 małe kolanka wieprzowe
 domowa wegeta
 1 por
 1/2 małego selera
 1 pietruszka
 1 marchewka
 listek laurowy+3 ziarnka ziela angielskiego+5 ziaren pieprzu
 3 ząbki czosnku+majeranek
 natka od pietruszki
 pieprz czarny mielony lub ziołowy
 majeranek
1 czubata łyżeczka żelatyny,tylko wtedy gdy nóżki są mało kleiste.

Opis:

Mięso wymoczyć,umyć,zalać wodą około 2 litry i zagotować.Zebrać pianę,dodać włoszczyznę i przyprawy (bez natki, czosnku i majeranku).
Gotować na malutkim ogniu, jak rosół aż mięso się całkowicie rozpadnie pod przykryciem.Przestudzić,zebrać cały tłuszcz z wierzchu i przecedzić przez sitko.
Mięso obrać,drobniutko pokroić i wrzucić do przecedzonego wywaru,razem z pokrojoną marchewką.
Doprawić pieprzem,majerankiem i pogotować około 10 min bez przykrycia.Na końcu dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę.
Nalewać w miseczki i chłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Podawać skropione cytryną lub octem winnym.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz