28 października 2015

Ciasto metrowiec

Ciasto metrowiec, smaczne  tortowe ciasto, przez niektórych już zapomniane.
Warto sobie o nim przypomnieć i go upiec, polecam.


Składniki:

1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych jajek
18 łyżek oleju
12 łyżek wody
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Krem
375 gram masła
1 szklanka cukru pudru lub wg uznania
300 gram gęstej śmietany 22%
ewentualnie sok z cytryny

Opis:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej wymieszany z wodą.
Naszykować 2 blaszki o wymiarach 11 x 40 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tarta.
Połowę białego ciasta wlać do pierwszej blaszki, do drugiej połowy wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać, przelać do drugiej blaszki.
Piekarnik rozgrzać na 180 o C, piec około 45-50 min, do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, pokroić na kromeczki jak chleb, każdy kawałek smarować kremem, raz ciemny raz jasny, wierzch cienko posmarować pozostałym kremem, udekorować czekoladą w proszku, lub wg uznania.

Krem:
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce gęstej śmietany, dalej ucierać aż krem będzie puszysty.(uwaga,składniki powinny mieć, tą samą temperaturę, bo mogą się zważyć)
Ciasto odstawić na 3 godziny do lodówki, kroimy z ukosa.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz