17 października 2015

Niby gulasz z kapustą

Kapusta, to wspaniałe warzywo, leczy reumatyzm, obrzęki, anemię i 
wiele innych chorób. Do tego jest bardzo smaczna, można z niej zrobić wiele potraw. Ja dodałam ją, do niby gulaszu, wyszedł rewelacyjny, polecam.



Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego od szynki
2 duże cebule
1 duża papryka
1/4 główki włoskiej kapusty
sól
pieprz ziołowy
majeranek
1 łyżka ulubionej przyprawy do mięs(dałam delikat)
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
papryka mielona ostra 1/4 łyżeczki
5 ziaren pieprzu
2 łyżki mąki

Opis:

Mięso umyć,  osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kawałki.Wrzucić do rondla, zalać wodą (wody ma być tyle, żeby mięsko było przykryte)
Zagotować i zszumować, dodać pokrojoną surową cebulę, listek, ziele, pieprz w ziarnach.Papryka w proszku, zmiażdżony czosnek, przyprawę. Dusić 30 min na małym ogniu. Kapustę pokroić w kawałki.przelać wrzątkiem na sitku, dodać do mięsa.
Paprykę umyć, oczyścić z nasienia i pokroić w grubsze kawałki. Dodać do mięsa, dusić wszystko do miękkości, pod koniec dodać roztarty majeranek.
Gdy mięso jest miękkie, rozrobić mąkę z kilkoma łyżkami wody, tak żeby nie było grudek.Wlać do mięsa, gotować na małym ogniu, około 5 min.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz