17 października 2015

Faszerowana pieczona cukinia

Cukinia, to niskokaloryczne warzywo, dobrze tolerowane przez osoby,
z wrażliwym układem pokarmowym.
Sprzyja przemianie materii i odkwasza organizm, polecam.


Składniki:

1 cukinia około 1 kg

Farsz:
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 cienkie odtłuszczone parówki
4 pieczarki
1 cebula
2 jajka
1 por - biała część
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
2 łyżki oleju
kilka plasterków żółtego sera

Opis:

Cukinie umyć i wytrzeć do sucha, pokroić w plastry tak jak na zdjęciu.
Wyciąć ze środka miękką część z pestkami i wyrzucić.
Blaszkę posmarować lekko olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć każdy pokrojony kawałek na papierze, lekko posolić i nadziać farsz łyżką.
Piec w 180 st C około 20 min.
Następnie położyć na każdy krążek po małym kawałku żółtego sera i zapiekać jeszcze około minuty, aż ser się rozleje.

Wykonanie farszu:

Cebulę i pora pokroić w talarki, podlać 2 łyżkami oleju i zeszklić, dorzucić drobno pokrojone pieczarki, pokrojone parówki i podsmażać 7 min.
Dodać ugotowany ryż, sól, pieprz i paprykę, na końcu dodać 2 jajka, wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz jest gotowy do nadziania cukinii.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz