12 października 2015

Ciasto piaskowe

Puszyste ciasto piaskowe, długo trzyma świeżość.
Szybkie i pachnące wanilią.



Składniki:

6 dużych jajek
250 g margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 podwójny cukier waniliowy (16g)
cukier puder do posypania


1 szklanka = 250 ml

Opis:

Jajka rozbić do wyższego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać mikserem aż będą puszyste.
Dodać obydwie mąki połączone z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać.
Na końcu dodać wrzącą margarynę, jeszcze chwilę ubijać.(margaryna musi być bardzo wrząca)
2 blaszki o wymiarach 11x40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wlać ciasto do połowy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, Piec około 45-50 do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz