18 października 2015

Żeberko obiadowe pieczone z warzywami

Smaczne, chrupiące żeberko pieczone.
Smakuje z pieczywem lub ziemniakami,  jako danie obiadowe.


Składniki:

1 duże żeberko wieprzowe(najlepiej końcówka żeber )80 dkg
czosnek granulowany
sól
pieprz
łyżka przyprawy do wieprzowiny
warzywa:(ja dałam)
1 duży por
2 marchewki
kolorowe papryki
2 cebule
kurki
(oczywiście,możemy dać swoje ulubione warzywka,co tylko lubimy

Opis:

Żeberko natrzeć przyprawami,odstawić na 40 min w chłodne miejsce.
W tym czasie obrać warzywa,pokroić w kawałki.włożyć do rękawa do pieczenia mięsa,na warzywa położyć żeberko,dobrze spiąć boki.
Piec w 200-220 st.C około 50-55 °C sprawdzając długą wykałaczką.
Podawać z ziemniakami i duszonymi warzywami,pokrojone w plastry.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz