17 października 2015

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Dynia, wspaniałe jesienne warzywo, nadaje się do marynowania, ja zrobiłam z niej zupę. 
Zupa jest wg, starego rodzinnego przepisu, jest to smak dzieciństwa, mojej prababci, babci i mamy.



Składniki:

1 litr mleka
Kawałek dyni (ja miałam małą, dałam miej więcej tyle co brakuje na zdjęciu)
szczypta soli.


cukier do smaku
lane kluski:
2 jajka
4 łyżki mąki (czubate)
wszystko dokładnie wymieszać łyżeczką, aż będą pęcherzyki powietrza.

Opis:

Dynie obrać,wykroić miąższ i pokroić w kostkę.
Zalać wodą(wody ma być tyle, żeby dynia była przykryta)odrobinę posolić.
Gotować około 10 min, odlać wodę troszkę na dnie zostawić.
Zmiksować blenderem na papkę.
Mleko zagotować i przecedzić przez sitko.
Wstawić na kuchnię jeszcze raz, na gotujące mleko lać garnuszkiem kluseczki.
Wszystko chwilę pogotować.
Do gotowych lanych klusek wlać zmiksowaną dynie.
Delikatnie wymieszać, możemy lekko posłodzić do smaku lub posolić.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz