Połączenie ciemnego ciasta z jabłkami, to strzał w dziesiątkę.
Smaku mu jeszcze dodał cynamon i polewa czekoladowa, polecam.
Składniki:
6 jajek
szczypta soli
2 czubate szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram margaryny
1 cukier waniliowy
3 duże jabłka
polewa czekoladowa black&white
Opis.
Jabłka obrać , pokroić w kostkę.
Jajka rozbić do wysokiego naczynia, dodać cukier, cukier waniliowy,sól, ubić widełkami do piany na puszystą masę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia.
Wsypać do ubitej masy jajecznej,dokładnie wymieszać.
Margarynę zagotować, musi być wrząca, wlać do ciasta, wymieszać.
Na końcu dodać, pokrojone w kosteczkę jabłka , delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec w 180 st c, około 50-55 min.
Wystudzone ciasto, polać polewą czekoladową.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz