22 października 2015

Ciasto ananasowe z dżemem i pianką

Lekkie,  puszyste ciasto biszkoptowe.
Z dżemem ananasowym i pianką, polecam.


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
Masa ananasowa:
1/2 litra śmietanki 30%
2 galaretki ananasowe
Dodatkowo:
1 słoik dżemu ananasowego nisko słodzonego
1 puszka ananasa
czekolada w proszku do posypania

Opis:

Białka oddzielić od żółtek,  ubić z odrobiną soli na sztywno.  Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm, posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec w 180 st C około 30 -40 min. Z ciepłego ciasta, zdjąć skórkę z wierzchu i wystudzić. Posmarować lekko dżemem i wyłożyć masę ananasową. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Zastygnięte ciasto posypać czekoladą w proszku.

Wykonanie masy ananasowej: 
Ubić zimną śmietanę na gęstą masę, dodać tężejące galaretki(wcześniej rozpuszczone w 250 ml wrzącej wody i wystudzone) ubijać aż masa zacznie podwajać objętość.
Na końcu dodać drobniutko pokrojone ananasy i wymieszać..

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz