Lekkie, puszyste ciasto biszkoptowe.
Z dżemem ananasowym i pianką, polecam.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
Masa ananasowa:
1/2 litra śmietanki 30%
2 galaretki ananasowe
Dodatkowo:
1 słoik dżemu ananasowego nisko słodzonego
1 puszka ananasa
czekolada w proszku do posypania
Opis:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na sztywno. Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm, posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec w 180 st C około 30 -40 min. Z ciepłego ciasta, zdjąć skórkę z wierzchu i wystudzić. Posmarować lekko dżemem i wyłożyć masę ananasową. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Zastygnięte ciasto posypać czekoladą w proszku.
Wykonanie masy ananasowej:
Ubić zimną śmietanę na gęstą masę, dodać tężejące galaretki(wcześniej rozpuszczone w 250 ml wrzącej wody i wystudzone) ubijać aż masa zacznie podwajać objętość.
Na końcu dodać drobniutko pokrojone ananasy i wymieszać..
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz