17 października 2015

Roladki schabowe

Soczyste roladki schabowe, z masłem i koperkiem.
Doskonała propozycja na obiad, polecam.


Składniki:

7 kotletów schabowych bez kości
sól
pieprz
pęczek koperku
masło, lekko zmrożone
2 -3 jajka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
bułka tarta
Tłuszcz do smażenia

Opis:

Kotlety schabowe umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozbić jak najcieniej i lekko posolić.
Jajka rozbić, dodać śmietanę, troszkę soli i pieprzu (wszystko dokładnie wymieszać , na jednolitą masę)
Koperek posiekać, na każdy rozbity kotlet, nakładać po trochu masła,
i posiekanego koperku.
Zawijać ścisło roladki,najpierw boki,potem przód, następnie panierować w bułce tartej i masie jajeczno-śmietanowej. Naa końcu znów w bułce tartej.
Smażyć na małym ogniu, na złoty kolor około 8-10 min, kilkakrotnie przekręcając, żeby się dopiekły.(można podlać odrobinę wody i parować kilka minutek pod przykryciem) U nas się nie paruje, lubimy chrupiące roladki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz