21 października 2015

Jajka w sosie musztardowym ze szczypiorkiem

Jajka w sosie musztardowym i szczypiorkiem,
Doskonałe danie obiadowe, świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami.
Oczywiście, do tego ulubiona surówka, polecam.


Składniki.

Jajka ugotowane na twardo

Sos:

1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
2 łyżki czubate musztardy
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
posiekany szczypiorek
1/2 litra bulionu warzywnego

Opis:

Masło rozpuścić w rondlu, wsypać mąkę i dokładnie roztrzepać rózgą.
Wlać bulion i cały czas mieszać rózgą, następnie dodać pozostałe składniki.
Cały czas mieszając, żeby nie było grudek,
Na końcu dodać posiekany szczypiorek. 
Jajka przekroić na pół ułożyć na talerzu i polać sosem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz