11 października 2015

Ciasto ślimaczek

Ciasto ślimaczek, doskonałe na różne okazje.
Smakuje dorosłym i dzieciom, polecam.



Składniki:

Ciasto ciemne:

9 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Ciasto jasne:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mały cukier waniliowy

Krem:

375 gram masła roślinnego
2 łyżki cukru pudru
2 serki waniliowe homogenizowane 400 gram (2 x 200 gram)
dodatkowo:
1 słoik dżemu smak dowolny(ja dałam śliwkowy)
3 galaretki cytrynowe lub agrestowe
poncz:
woda ostudzona przegotowana
cukier
sok z cytryny
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu

Opis:

Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia i kakao ,delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia,piec około 50 min 180 st.
ciasto jasne:
Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę ,z odrobiną soli.
Dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać,następnie po jednym żółtku.
Na końcu dodać obydwie mąki ,wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać .
Główną blachę, którą wkładamy do pieca,wyłożyć papierem do pieczenia,wylać biszkopt.
Piec w 160-170 C około 15-20 min.
Upieczony biszkopt, wyłożyć na ściereczkę,papierem do góry,delikatnie ściągnąć.
Zwinąć roladę razem ze ścierką(tak żeby była cienka i długa),pozostawić do wystygnięcia.
krem:
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem do białości,pod koniec dodawać po jednej łyżce serka waniliowego(wszystkie składniki powinny być z lodówki)trochę kremu zostawić do rolady.
Ciemne ciasto,przekroić na pół,nasączyć ponczem,posmarować lekko dżemem,,na to rozsmarować krem,przykryć drugim ciastem.
Roladę lekko rozwinąć, pomazać dżemem i resztą kremu,pokroić w cienkie kawałki,ułożyć na cieście.
Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody,wystudzić,jak będzie tężeć, zalać ciasto łyżką,odstawić do lodówki aż dobrze zastygnie.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz