16 października 2015

Torcik Mokka

Torcik Mokka, dla amatorów kawy.
Bardzo smaczny i aromatyczny torcik, pachnący kawą.



Składniki:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki prawdziwej kawy mielonej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
1,5 litr mleka 3.2%
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5 budyni śmietankowych z cukrem
1/2 szklanki mocnego napary z kawy rozpuszczalnej
1 szklanka słabej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczką cukru do nasączenia.

Opis:

Zimne jajka z lodówki rozbić,oddzielić żółtka od białek, białka ubić na bardzo sztywno, z odrobiną soli.
Dodać cukier, żółtka i dalej ubijać na bardzo sztywną bezę, na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą mieloną. Wszystko delikatnie wymieszać..
Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm, posmarować lekko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt,w temperaturze 180 st C około 50 min.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, spód ciasta włożyć do blaszki,nasączyć kawą z cukrem.
Wyłożyć większą część masy budyniowo - kawowej, przykryć drugą połową ciasta, nasączyć kawą.
Na wierzch ciasta wyłożyć resztę budyniu, rozsmarować i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posypać kawą granulowaną i udekorować kleksem z bitej śmietany.

Budyń:
1 litr mleka zagotować, budynie  wymieszać w 1/2 litra mleka, dodać zimny napar kawowy, wszystko dokładnie wymieszać.Wlać do gotującego mleka, zagotować I przestudzić. Wyłożyć na ciasto.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz