Puszyste ciasto z truskawkami, truskawki możemy zastąpić,
innymi owocami sezonowymi lub z puszki.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Pianka:
krem śmietankowy do tortów 2 opak.
600 ml zimnego mleka
2 łyżki ciemnego kakao
2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
1/2 litra wrzącej wody
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
70 dkg truskawek
1 galaretka truskawkowa
300 ml wrzącej wody
Do posypania granulowane słodzone kakao
Opis.
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać .
Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 25x28 cm, wysmarować lekko masłem, wlać ciasto, piec w 170 st C około 35-40 min.
Ciasto wystudzić, przekroić na pół, włożyć spód do blaszki.
Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać kremy i kakao, ubić na sztywną masę.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody, razem z żelatyną, wystudzić, wlać do ubitego kremu.
Wszystko razem ubijać jeszcze mikserem, około 2 min, gęstniejącą piankę wylać na spód ciasta.
Przykryć drugim ciastem , dokładnie docisnąć, wstawić do lodówki, na 30 min.
Truskawki umyć, oczyścić, pokroić, ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300 ml wrzącej wody.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Gotowe ciasto można posypać granulowanym słodzonym kakao.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz