Szybki aromatyczny deser na gorące dni lub na specjalne okazje.
Na spód możemy ułożyć biszkopty i dopiero wyłożyć masę.
Składniki:
1 puszka ananasów 580 gram
1 cukier waniliowy podwójny
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka lub wrzącej wody
5 czubatych łyżeczek żelatyny
1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
50 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
Opis:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzacego mleka lub wrzącej wody.
Dokładnie rozpuścić, wymieszać łyżeczką( przestudzić)
Wlać do śmietany, jeszcze chwilkę ubijać.
Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć folią aluminiową.
Wyłożyć masę do formy, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody.
Ananasy odsączyć, ułożyć krążki na masie śmietanowej.
Zalać wszystko tężejącą galaretką,(tężejącą galaretkę wlewamy na piankę łyżką)
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem, posypać tartą czekoladą
Smacznego..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz