Uwielbiam ciasta z owocami.
Polecam ciasto biszkoptowe z agrestem i jabłkami, jest doskonałe.
Składniki:
10 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy podwójny
szczypta soli
Masa agrestowa:
1 litr przecieru agrestowego bez cukru
2,5 galaretki agrestowej
Masa jabłkowa:
1/2 litra przecieru jabłkowego bez cukru
1,5 galaretki cytrynowej
Opis:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać.
Do piany dodać, żółtka,ubijać na puszystą masę, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki, z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach, 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto, piec 40 min w 180 st C.
Gotowe ciasto przekroić, włożyć spód do blaszki, wylać masę agrestową. przykryć wierzch, dobrze docisnąć.
Następnie wylać masę jabłkową, rozsmarować, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wykonanie masy agrestowej:
Przecier agrestowy wlać do garnka i zagotować, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Tak samo postąpić z przecierem jabłkowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz